Daňové aspekty svěřenských fondů v ČR - Dvořák, Michal (2023)
Diplomová práce se zabývá v praxi stále více se rozšiřující problematikou zdanění svěřenských fondů. Základním principem zdanění svěřenského fondu je dodržení daňové neutrality, přičemž hlavním cílem této práce je ověření pomocí aplikace teoretických východisek na praktických příkladech, zda je princip daňové neutrality skutečně naplněn. V praktické části práce kvantifikuje rozdíl daňového zatížení mezi předáním majetku bez využití svěřenského fondu tedy darováním a s jeho využitím neboli za pomocí vyčlenění majetku do svěřenského fondu a následného plnění obmyšleným. V rámci praktické části je zohledněno nejen celkové daňové zatížení přechodu majetku, ale i rozdělení daňového zatížení mezi jednotlivé zúčastněné osoby tak, aby bylo možné identifikovat, zda je jejich zdanění neutrální.