Účetní řešení vybraných témat z oblasti DPH - Kučera, Filip (2023)
Tato diplomová práce se věnuje vybraným tématům v oblasti DPH. Cílem bylo u vybraných témat poskytnout komplexní řešení včetně aplikačního příkladu. Diplomová práce se proto zaměřuje na právní úpravu, účetní řešení a také související judikaturu. Prvním vybraným tématem je vznik a zánik registrace k DPH. Kapitola se zabývá zpětným uplatněním nároku na odpočet. Druhým tématem je úprava nároku na odpočet DPH u vybraného dlouhodobého majetku a jeho účetní řešení. Následuje téma režimu skupiny DPH. Kapitola obsahuje podmínky, za kterých je možné založit skupinu DPH, účetní souvislosti a související judikaturu. Posledním tématem popsaným v diplomové práci je zvláštní režim DPH pro investiční zlato. Velká část je věnována definici investičního zlata. Následuje způsob účtování při pořízení a následném prodeji investičního zlata.