Kulturní památky - účetní a daňové souvislosti - Perglová, Helena (2023)
Diplomová práce se zabývá tématem nemovitých i movitých kulturních památek a povinnostmi vlastníka či nájemce při provozování takovéto památky z účetního a daňového pohledu. Cílem práce je zhodnotit zda-li je pro provozovatele kulturní památky výhodnější její vlastnictví či pronájem a jaká účetní a daňová pravidla se k těmto typům provozování váží, a to pro podnikatelské subjekty a nestátní neziskové organizace. Pro praktickou ukázku účetních a daňových postupů je v práci řešeno vykazování nemovité kulturní památky zámku Loučeň. Dalším cílem práce je úvaha o vykazování účetní hodnoty nemovitých kulturních památek v průběhu jejich držby. Vedle vykazování účetní hodnoty památek dle českých účetní standardů je v práci popsáno i řešení vykazované hodnoty podle mezinárodních účetních standardů a mezinárodních účetních standardů veřejného sektoru.