Finanční analýza společnosti VINIUM a.s. - Lukáčová, Simona (2023)
Tato bakalářská práce se věnuje provedení finanční analýzy akciové společnosti Vinium za roky 2017–2020 a následným zhodnocením finančního zdraví společnosti. Obsahuje dvě kapitoly. První kapitola představuje charakteristiku analyzované společnosti, jejích konkurentů a odvětví. Druhá kapitola v rámci finanční analýzy propojuje teorii s praxí. Zabývá se horizontální a vertikální analýzou, analýzou poměrových ukazatelů rentability, aktivity, likvidity a zadluženosti a bankrotním modelem. V závěru práce je shrnutí výsledků finanční analýzy a jsou navržena určitá doporučení.