Ekonomie kriminality : Kvantifikace nákladů na vynucenou evakuaci areálů Vysoké školy ekonomické v Praze v letech 2018–2022 - Pluščenková, Klára (2023)
Bakalářská práce se zabývá celkovými ekonomickými náklady vyplývajícími z nucených evakuací areálů Vysoké školy ekonomické v Praze v letech 2018–2022. Teoretická část za použití hloubkové rešerše definuje kriminalitu v České republice, popisuje, jaké je historické propojení práva a ekonomie a začátky ekonomie kriminality. Vysvětluje model ekonomie kriminality a zmiňuje autory, kteří na něj navázali. Součástí je dále teorie hodnocení nákladů zločinu, kde popisuje kvantifikaci nákladů zločinu a jaké druhy nákladů existují. Praktická část aplikuje poznatky z teoretické části do praxe za využití kvantifikační analýzy, komparace dat a terénního výzkumu. Hlavní náplní je aproximace celkových ekonomických nákladů nucených evakuací, které jsou v práci rozdělené na přímé a nepřímé. Dále je sledován vývoj celkových ekonomických nákladů jednotlivých případů v průběhu let 2018–2022. Součástí je dotazníkové šetření, které je zaměřeno na náklady studentů a zaměstnanců a jeho výsledky jsou závěrem praktické části interpretovány a začleněny do vzorce celkových ekonomických nákladů. Závěr bakalářské práce analyzuje důvody pozitivního a negativního vývoje celkových ekonomických nákladů a potvrzuje hypotézu, že nepřímé náklady nucených evakuací jsou vyšší než náklady přímé.