Uhlíková daň jako nástroj environmentální politiky - Hufnagel, Jaroslav; Slintáková, Barbora; Havlík, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Diplomová práce se zabývá vlivem uhlíkové daně jako ekonomickým nástrojem v rámci environmentální politiky. V teoretické části je popsán aktuální stav životního prostředí, principy a cíle environmentální politiky a její ekonomické nástroje, které jsou využívany v boji proti změnám klimatu po celém světě. Druhá kapitola je věnována uhlíkové dani, jaká by měla být její optimální výše, obecný princip fungování uhlíkové daně, včetně porovnání s emisními povolenkami a konkrétní příklady uhlíkové daně. Cílem práce je analyzovat vliv uhlíkové daně na životní prostředí. Pro měření vlivu uhlíkové daně na životní prostředí je použita vícenásobná regresní analýza. Práce dokazuje, že uhlíková daň by mohla být dobře využitelným nástrojem pro snížení množství produkovaných emisí CO2, a tím pádem k omezení dopadu klimatických změn.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses