Udržateľné financie v bankovom sektore - Gedeonová, Simona (2023)
Táto diplomová práca sa venuje problematike ESG v spojitosti s bankovým sektorom. Na začiatku tejto práce je uvedený historický a teoretický prehľad bankového trhu. Ďalej je vysvetlený samotný termín ESG a je popísaná rola bánk pri udržateľnom rozvoji. Na konci tejto časti je taktiež uvedený krátky prehľad súčasných udržateľných produktov českých bánk. V praktickej časti tejto diplomovej práce je skúmaný vplyv ESG hodnotenia na vybrané nákladové ukazovatele bánk a taktiež je skúmaný vplyv oblasti, v ktorej banka pôsobí na jej ESG hodnotenie. Dáta pre uskutočnenie praktickej časti boli stiahnuté z databázy Refinitiv a pre overenie hypotéz bola použitá regresná, korelačná analýza a Analýza rozptylu.