Vliv ekonomické krize 2008 na daňové systémy rozvojových zemí - Pohunková, Adéla (2023)
Hlavním cílem diplomové práce je zjistit vliv ekonomické krize 2008 na daňové výnosy v rozvojových státech. První kapitola se věnuje ekonomickému cyklu, ekonomickým teoriích s ním spojených a v neposlední řadě ekonomické krizi 2008. V rámci části kapitoly věnované ekonomické krizi 2008 jsou popsány její příčiny, průběh a dopady především na veřejné finance evropských států. Druhá kapitola se týká rozvojových zemí. Na začátku kapitol jsou definovány rozvojové státy, následně je kapitola věnována daňové kvótě, důvodům nízkého výběru daní a daňovému mixu v rozvojových státech. V třetí kapitole je řešen vliv ekonomické krize 2008 na daňové výnosy rozvojových států. V první části kapitoly jsou popsány dopady této krize na rozvojové státy a následně pomocí metody difference-in-differences zjištěn vliv ekonomické krize 2008 na daňové výnosy rozvojových států. Na základě této analýzy lze konstatovat, že ekonomická krize 2008 měla malý vliv na daňové výnosy rozvojových zemích.