Vliv ekonomické krize 2008 na daňové systémy rozvojových zemí - Pohunková, Adéla; Slintáková, Barbora; Šantora, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Hlavním cílem diplomové práce je zjistit vliv ekonomické krize 2008 na daňové výnosy v rozvojových státech. První kapitola se věnuje ekonomickému cyklu, ekonomickým teoriích s ním spojených a v neposlední řadě ekonomické krizi 2008. V rámci části kapitoly věnované ekonomické krizi 2008 jsou popsány její příčiny, průběh a dopady především na veřejné finance evropských států. Druhá kapitola se týká rozvojových zemí. Na začátku kapitol jsou definovány rozvojové státy, následně je kapitola věnována daňové kvótě, důvodům nízkého výběru daní a daňovému mixu v rozvojových státech. V třetí kapitole je řešen vliv ekonomické krize 2008 na daňové výnosy rozvojových států. V první části kapitoly jsou popsány dopady této krize na rozvojové státy a následně pomocí metody difference-in-differences zjištěn vliv ekonomické krize 2008 na daňové výnosy rozvojových států. Na základě této analýzy lze konstatovat, že ekonomická krize 2008 měla malý vliv na daňové výnosy rozvojových zemích.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses