Analýza dopadu koronavirové krize na bankovní systém v Eurozóně a hospodaření vybraných českých bank - Konejl, David; Dvořák, Petr, 1960-; Palán, Luděk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Autor v rámci diplomové práce nejprve zhodnotil opatření a zásahy České národní banky a Evropské centrální banky, včetně podrobnější analýzy monetární politiky Evropské centrální banky převážně v průběhu koronavirové krize. Poté se autor přesunul k samostatné analýze opravných položek u naběhlých aktiv, které analyzoval jak na úrovni českého bankovního sektoru, tak pro doplnění i na úrovni evropského bankovního sektoru, kde je jasně patrný negativní dopad koronavirové krize převážně v roce 2020, který vedl k silnému nárůstu opravných položek. V nejdůležitější části práce, tedy v komparativní analýze hospodaření českých bank, došel autor k závěru, že koronavirová krize měla negativní dopad převážně na ziskovost bankovního sektoru, právě z důvodu tvorby opravných položek, ale také snížení provozních výnosů především z důvodu snížení tržních úrokových sazeb a také snížené ekonomické aktivity obyvatelstva v důsledku nástupu koronavirové krize. Důležitým faktorem byla také úvěrová moratoria, která ovlivnila převážně čistý úrokový výnos. Komparativní analýza potvrzuje autorovu hypotézu, že koronavirová krize měla na hospodaření českého bankovního sektoru převážně negativní dopad.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses