Analýza faktorů působících na hypoteční trh v ČR - Hrotková, Barbora Alžběta; Jílková, Petra; Fiala, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vybraných faktorů působících na hypoteční trh v České republice. První část práce se věnuje základním charakteristikám hypotečního úvěru a rovněž vývoji hypotečního trhu v České republice z hlediska počtu i objemu poskytnutých hypotečních úvěrů. Dále jsou identifikovány vybrané faktory ovlivňující hypoteční trh a na základě literární rešerše jsou stanoveny hypotézy o jejich vztahu k objemu nově poskytnutých hypotečních úvěrů. V praktické části je prostřednictvím vícenásobné regresní analýzy kvantifikován vliv vybraných ukazatelů na objem nově poskytnutých hypotečních úvěrů. Výsledky této analýzy jsou v závěru porovnány s dříve formulovanými hypotézami. Výsledný model definuje čtyři statisticky významné ukazatele, jež působí na objem nově poskytnutých hypotečních úvěrů, jsou jimi úroková sazba, index cen bytových nemovitostí, obecná míra nezaměstnanosti a index reálné mzdy.
Vedoucí práce: Petra Jílková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses