Způsoby odměňování pedagogických pracovníků z veřejných finančních prostředků na vybraných všeobecných gymnáziích zřizovaných hlavním městem Prahou v období let 2020-2021 - Rzounek, Kryštof; Čáp, Vilém; Peková, Jitka, 1946-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Diplomová práce přináší náhled do toho, jakým způsobem jsou v praxi přidělovány nenárokové složky platu (osobní ohodnocení a odměny) jednotlivým pedagogům. Význam práce spočívá v tom, že právní úprava nenárokových složek je velmi vágní a metodická doporučení pro poskytování nenárokových složek prakticky neexistují, přesto jejich podíl na platech pedagogů v regionálním školství v letech roste. Vlastním výzkumem, který byl proveden na dvou všeobecných gymnáziích, bylo zjištěno, že jsou v praxi využívané různé způsoby pro hodnocení pedagogů, mezi které patří například hodnocení od studentů, interní inspekce. Výsledkem je zjištění, že se při současném nastavení systému, kdy ředitelé mnohdy nedokáží nastavit konkrétní kritéria, není odměňování pedagogů na základě výkonů příliš vhodné. Velké množství pedagogů vůbec neví, které složky platů jsou nenárokové, neznají kritéria pro získání odměn či osobního ohodnocení. Zároveň mnohdy nejsou dodržovány ani některé ze základních zásad výkonového odměňování. I kvůli těmto důvodům nemusí mnoho pedagogů vnímat finanční odměny jako motivační. I přes to všechno jsou obě nenárokové složky platu každý rok přidělovány všem pedagogům působícím na obou gymnáziích, přičemž někteří si ročně přijdou i na sta tisíce Kč pouze na odměnách a jiní v porovnání pouze na nízké desítky tisíc. V průběhu výzkumu bylo také zjištěno, že v pedagogické profesi jsou zpochybněny některé předpoklady, ze kterých vychází různé ekonomické teorie zabývající se problematikou odměňování. Jako příklad lze uvést teorii implicitních mzdových kontraktů, která je založena na myšlence, že zaměstnanci jsou averzní vůči riziku a nechtějí, aby docházelo k výkyvům v jejich finančním ohodnocení, přitom většina pedagog
Předpoklady, že zaměstnanci jsou racionální jedinci, kteří se snaží hledat cesty, jak by maximalizovali své ohodnocení, neodpovídají praxi, jelikož velké množství pedagogů vůbec neví a nezjišťuje si, za co jsou hodnoceni, a dokonce ani neznají nenárokové/ „motivační“ složky platu.
Vedoucí práce: Vilém Čáp
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses