Hodnotový základ daně z nemovitých věcí - Bílková, Alena (2023)
Diplomová práce se věnuje dani z nemovitých věcí a možné změně základu daně z jednotkového na hodnotový. Hlavním cílem práce je na základě vyhodnocení všech poznatků a za pomoci komparace současného systému s modelovými situacemi zhodnotit, zda je pro Českou republiku výhodné změnit stanovení základu daně z nemovitých věcí ad valorem, nebo dle stávající legislativy jednotkovým způsobem. Systém zdanění ad valorem je ve světě mnohem častěji používanější než jednotkový, proto je dílčím cílem práce popsání daně z nemovitostí v evropských státech a poukázání na možné problémy s ním spojené. Jelikož s hodnotovým základem je neodmyslitelně spojeno oceňování, je část této práce věnována oceňování nemovitostí v České republice i oceňování nemovitostí v rámci stanovení základu daně z nemovitostí.