Účetnictví obcí - Rimovská, Katka; Halík, Jiří; Poutník, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Diplomová práce se zabývá problematikou účetnictví obcí a jejich přezkoumání hospodaření. Cílem této práce je porovnat přístup auditora a krajského úřadu k přezkoumání hospodaření a zjistit hlavní rozdíly mezi těmito dvěma přístupy. První kapitola definuje veřejný sektor a jeho části. Druhá kapitola je věnována rozpočtové soustavě v ČR. Další, třetí kapitola se zaobírá kontrolou ve veřejné správě, která probíhá podle zákona o finanční kontrole. Ve čtvrté kapitole jsou popsány specifické oblasti účetnictví územních samosprávných celků a jejich účtování. Další kapitola se poté věnuje přezkoumání hospodaření, například předmětu přezkoumání nebo zprávě o výsledku přezkoumání hospodaření. V této kapitole jsou také popsány výsledky přezkoumání hospodaření v minulých letech. Poslední část práce porovnává jednotlivé postupy auditorské společnosti a kontrolorů krajského úřadu při provádění přezkoumání hospodaření. Na závěr práce jsou shrnuty zjištěné rozdíly, které ukázaly, že práce auditora může být rychlejší a efektivnější.
Vedoucí práce: Jiří Halík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses