Zátěžové testy bank v Evropské unii - Dvořáková, Denisa (2023)
Cílem této bakalářské práce je přiblížit problematiku zátěžového testování institucí finančního systému se zaměřením na banky v prostoru Evropské unie. Teoretická část se nejdříve věnuje finanční stabilitě a bankovnímu dohledu, na které navazuje kapitola týkající se podstaty a procesu zátěžového testování, dále jsou blíže rozebrány různé druhy zátěžových testů. V této části jsou dále zmíněny jednotlivé druhy testovaných rizik i nastínění přístupu Evropské unie k problematice. V praktické části zaměřené na celounijní zátěžový test provedený v roce 2021 je nejdříve představena použitá metodologie i aplikovaný makroekonomický scénář, po nichž následuje podrobná analýza samotného testu. Součástí je i interpretace a vyvození závěrů z výsledků testovaných bank.