Zátěžové testy bank v Evropské unii - Dvořáková, Denisa; Blahová, Naďa, 1958-; Šímová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Cílem této bakalářské práce je přiblížit problematiku zátěžového testování institucí finančního systému se zaměřením na banky v prostoru Evropské unie. Teoretická část se nejdříve věnuje finanční stabilitě a bankovnímu dohledu, na které navazuje kapitola týkající se podstaty a procesu zátěžového testování, dále jsou blíže rozebrány různé druhy zátěžových testů. V této části jsou dále zmíněny jednotlivé druhy testovaných rizik i nastínění přístupu Evropské unie k problematice. V praktické části zaměřené na celounijní zátěžový test provedený v roce 2021 je nejdříve představena použitá metodologie i aplikovaný makroekonomický scénář, po nichž následuje podrobná analýza samotného testu. Součástí je i interpretace a vyvození závěrů z výsledků testovaných bank.
Vedoucí práce: Naděžda Blahová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses