Investování retailových klientů do fondů kvalifikovaných investorů v ČR - Říhová, Monika (2023)
Diplomová práce se zaměřuje na finanční instrument vhodný pro profesionální zákazníky ale i retailové klienty s finančním majetkem přesahujícím milion korun, konkrétně na fondy kvalifikovaných investorů, jejichž obliba i počet v posledních letech roste. Teoretická část obsahuje základní definice spojené s vymezením pozice fondů kvalifikovaných investorů na finančním trhu, v oblasti kolektivního investování, dále zahrnuje aktuální trendy spojené s děním na finančním trhu. Praktická část zavádí metodiku jak zařadit určitý investiční fond nebo podfond do klientského portfolia. Následně se postup využil na tři případové studie, jejichž výsledkem byla investiční doporučení v podobě prospektu. Na individuálním složení aktiv se nejvíce projevila investiční částka, životní situace klientů, zkušenosti a znalosti tržního prostředí.