Kriminalita v poisťovníctve - Bohunčáková, Ivana (2023)
Táto diplomová práca sa zaoberá problematikou podvodov v oblasti poisťovníctva, ktoré sa stali jedným z fenoménov ekonomickej kriminality. Teoretická časť práce pozostáva z hlavných definícií poistných podvodov a páchateľov, ich delením, príčinami, dopadmi a kurióznymi prípadmi z EU. Súčasťou tejto časti sú aj nástroje na odhaľovanie a ochranu pred týmto trestným činom. Empirická časť obsahuje štatistickú analýzu preukázanej hodnoty a počtu vyšetrovaných poistných podvodov za sledované obdobie 2007–2021 na poistnom trhu Českej republiky. Súčasťou štatistickej analýzy je dotazníkové šetrenie, ako určité okruhy respondentov vnímajú problematiku poistných podvodov, ich tolerancia k tejto trestnej činnosti a jej príčiny. Prognóza vývoja poistných podvodov je prevedená pomocou ekonometrického softvéru EViews na nasledujúce obdobie 2022–2026. V závere práce sú interpretované výsledky celej štatistickej analýzy vrátane verejného prieskumu a ekonometrickej analýzy.