Kriminalita v poisťovníctve - Bohunčáková, Ivana; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Tisová, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Táto diplomová práca sa zaoberá problematikou podvodov v oblasti poisťovníctva, ktoré sa stali jedným z fenoménov ekonomickej kriminality. Teoretická časť práce pozostáva z hlavných definícií poistných podvodov a páchateľov, ich delením, príčinami, dopadmi a kurióznymi prípadmi z EU. Súčasťou tejto časti sú aj nástroje na odhaľovanie a ochranu pred týmto trestným činom. Empirická časť obsahuje štatistickú analýzu preukázanej hodnoty a počtu vyšetrovaných poistných podvodov za sledované obdobie 2007–2021 na poistnom trhu Českej republiky. Súčasťou štatistickej analýzy je dotazníkové šetrenie, ako určité okruhy respondentov vnímajú problematiku poistných podvodov, ich tolerancia k tejto trestnej činnosti a jej príčiny. Prognóza vývoja poistných podvodov je prevedená pomocou ekonometrického softvéru EViews na nasledujúce obdobie 2022–2026. V závere práce sú interpretované výsledky celej štatistickej analýzy vrátane verejného prieskumu a ekonometrickej analýzy.
Vedoucí práce: Jaroslav Daňhel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses