Dopad implementácie LCR a NSFR na európske a české banky - Balla, Róbert (2023)
Táto diplomová práca sa zaoberá dopadom implementácie nových likviditných ukazovateľov na európske a české banky. Konkrétne sa jedná o ukazovateľ likviditného krytia LCR a stabilného financovania NSFR. Spomínané regulácie boli predstavené v Basel III po veľkej finančnej kríze, ktorá odhalila nedostatky v riadení likviditného rizika a financovania bánk. Práca skúma dopady na štruktúru aktív, pasív a testovaná je aj výkonnosť bánk na európskom a českom trhu. Výsledky analýz preukázali, že sa banky na testovaných trhoch dokázali novým regulatórnym požiadavkám prispôsobiť. Hlavnými zmenami prešla štruktúra financovania, čo malo pozitívny následok na obe regulatórne výpočty. V prípade aktív sa banky snažili kumulovať čo najväčšie množstvo reguláciou vymedzených vysoko kvalitných likvidných aktív, k čomu európskym bankám dopomáhalo kvantitatívne uvoľňovanie ECB a českým bankám kurzové intervencie ČNB proti posilňovaniu koruny. Výkonnosť bánk nebola novými požiadavkami ohrozená a skôr vykazuje závislosť na vyhlasovaných kľúčových úrokových sadzbách centrálnych bánk.