Dopad implementácie LCR a NSFR na európske a české banky - Balla, Róbert; Brůna, Karel, 1973-; Boháčik, Ján; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Táto diplomová práca sa zaoberá dopadom implementácie nových likviditných ukazovateľov na európske a české banky. Konkrétne sa jedná o ukazovateľ likviditného krytia LCR a stabilného financovania NSFR. Spomínané regulácie boli predstavené v Basel III po veľkej finančnej kríze, ktorá odhalila nedostatky v riadení likviditného rizika a financovania bánk. Práca skúma dopady na štruktúru aktív, pasív a testovaná je aj výkonnosť bánk na európskom a českom trhu. Výsledky analýz preukázali, že sa banky na testovaných trhoch dokázali novým regulatórnym požiadavkám prispôsobiť. Hlavnými zmenami prešla štruktúra financovania, čo malo pozitívny následok na obe regulatórne výpočty. V prípade aktív sa banky snažili kumulovať čo najväčšie množstvo reguláciou vymedzených vysoko kvalitných likvidných aktív, k čomu európskym bankám dopomáhalo kvantitatívne uvoľňovanie ECB a českým bankám kurzové intervencie ČNB proti posilňovaniu koruny. Výkonnosť bánk nebola novými požiadavkami ohrozená a skôr vykazuje závislosť na vyhlasovaných kľúčových úrokových sadzbách centrálnych bánk.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses