Daňová optimalizace a daňové úniky v souvislosti s účetnictvím - Mikolášková, Anna; Müllerová, Libuše, 1945-; Černý, Václav, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Diplomová práce se zabývá problematikou daňové optimalizace a daňových úniků právnických osob. Po vymezení hlavních rozdílů mezi těmito pojmy, je v práci rozebíráno vzájemné propojení daní a účetnictví ve spojitosti s daňovými úniky, a to především v rámci vazby účetního výsledku hospodaření na základ daně z příjmů. V práci jsou také popsány české i mezinárodní nástroje, které slouží k boji proti daňovým únikům. Mezi zmíněnými českými nástroji je například EET (který od 1. ledna 2023 bohužel skončil), Kontrolní hlášení DPH či postup daňové kontroly ve vazbě na daňový řád. Součástí diplomové práce je také tématika daňových rájů a souhrnná statistika vztahující se k daňovým únikům. Celkový výzkum je propojen se závaznou judikaturou českých soudů, a to především s judikaturou Nejvyššího správního soudu ve spojení s daňovými úniky. Cílem práce je tedy, i díky uvedeným rozsudkům Nejvyššího správního soudu, přiblížit, při dodržování daňových a účetních pravidel, hranici, díky které je snadno daňový únik rozeznán od daňové optimalizace.
Vedoucí práce: Libuše Müllerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses