Vliv mimořádných daňových odpisů na odloženou daň - Chval, Zdeněk (2023)
Hlavním cílem bakalářské práce je prozkoumat, zdali je možné skrze meziroční změnu odložené daně identifikovat vliv uplatnění mimořádných daňových odpisů. V teoretické části jsou nejprve vymezeny základní pojmy jako odložená daň, dlouhodobý majetek a mimořádné daňové odpisy. V části praktické je proveden výzkum na vybraném vzorku velkých účetních jednotek. Vedle hlavního cíle práce jsou sledovány i cíle vedlejší, a to především četnost výskytu změny hranice u dlouhodobého hmotného majetku, objem zařazeného majetku a nejčastější tituly vzniku přechodných rozdílů. Výsledky analýzy nasvědčují tomu, že příčinou nárůstu zdanitelného (resp. poklesu odčitatelného) přechodného rozdílu u dlouhodobého majetku mohlo být uplatnění mimořádných daňových odpisů.