Správa a řízení společnosti - Berg, Jaroslav (2012)
Diplomová práce Corporate governance, správa a řízení společnosti Burza cenných papírů Praha, a. s. se v teoretické části zabývá sumarizací nejrozšířenějších a nejvýznamnějších modelů Corporate governance ve světě, definuje postavení akciových společností v České republice, charakterizuje správní orgány a výbory akciových společností. V praktické části práce zkoumá v období 2005- 2011 vazby a vztahy mezi vrcholovými orgány Burzy cenných papírů Praha, a.s. a zkoumá efektivnost a výkonnost správy společnosti Burza cenných papírů Praha, a. s. v souvislosti se vstupem vlastníka s dominantním vlivem v roce 2008. Tyto změny práce měří pomocí vybraných ekonomických ukazatelů a změn v obsazení vrcholových orgánů společnosti