Podpora IT projektů a portfolia IT projektů prostřednictvím analýzy sociálních sítí - Měsíček, Libor (2012)
Tato doktorská disertační práce se zaměřuje na oblast řízení portfolia IT projektů a samotných projektů v IT. Shrnuje vývoj řízení portfolia IT projektů, jeho přínosy, problémy a začlenění tohoto konceptu do vybraných metodik a rámců. Dále práce shrnuje vývoj a hlavní poznatky z oblasti analýzy sociálních sítí a relevantní poznatky z oblasti psychologicko-sociální, týmové práce a organizace. Dále prezentuje výsledky dvou průzkumů a na jejich základě formuluje závěry a doporučení. Hlavní část práce se zaměřuje na návrh rozšíření MMDIS ŘIP o využití analýzy sociálních sítí v podniku pro podporu výběru vhodných zaměstnanců na vybrané pozice v IT projektu. Dále prezentuje návrh dělby IT rolí podle vybraných metrik uzlu sociální sítě.