Možnosti aplikace principů projektového řízení v českém občanském sektoru - Čapková, Barbora (2012)
Disertační práce pojednává o způsobech a principech získávání prostředků u neziskových organizací, které nejsou financovány pouze ze státních a evropských prostředků. Záměrem této disertace je upozornit na existující principy projektového řízení u organizací, které systematicky získávají volné finanční i nefinanční prostředky. Teoretická část popisuje základní terminologii u nevládních neziskových organizací, způsoby získávání finančních prostředků a komunikaci uvnitř i vně organizace. Jsou pojmenovány jednotlivé pojmy, principy a cyklus projektového řízení. Poslední teoretická část je věnována metodám projektového řízení, které usnadňují a zefektivňují práci. Teoretický výklad dané problematiky vytváří podklad pro výzkum, jehož cílem je analýza využívaných principů projektového řízení při získávání volných zdrojů v NNO. Výzkum je realizován u organizací, které získávají finančních prostředky z jiných než pouze státních a evropských prostředků. Disertační práce přináší podrobný popis fundraisingu v NNO, srovnání teoretických základů a zjištěných informací. Samostatná část je věnována objeveným projektovým principům, které přispívají k úspěšnosti oslovených organizací při získávání volných zdrojů. Práce je určena nevládním neziskovým organizacím, které mají malé či žádné zkušenosti se získáváním volných prostředků z jiných než státních či evropských zdrojů. Publikace může být též využita jako inspirace a zdroj informací pro studenty souvisejících oborů a další zainteresované strany.