Vliv telekomunikačních vysílačů na estetickou hodnotu krajinného rázu - Binderová, Vanda; Melichar, Jan, 1975-; Kaprová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Tato práce se zabývá vlivem telekomunikačních vysílačů na estetickou hodnotu krajinného rázu, kde využívá přístupy jak environmentální, tak sociologické. Předmětem zkoumání je vztah mezi estetickým podnětem, krajinou, a jeho příjemcem, člověkem. K analýze využívá kvantitativní metody Scenic Beauty Estimation jakožto psychologické procedury sloužící k měření estetických preferencí a umožňující adekvátně vyhodnotit, jak vnímá společnost přítomnost různých typů telekomunikačních vysílačů v krajině, včetně tzv. kamufláží. Součástí analýzy je rovněž komparace dotčené a nedotčené skupiny obyvatel. Cílem práce je vyhodnotit, zda vnímá společnost přítomnost telekomunikačních vysílačů v krajině negativně. Dále je v této práci řešena hypotéza, že "kamufláže" snižují negativní vnímání telekomunikačních vysílačů v krajině.
Vedoucí práce: Jan Melichar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses