Vývoj česko-syrských obchodních vztahů - El Hassan, Júnis (2013)
Tato práce si klade za cíl popsat vývoj obchodních vztahů mezi Syrskou arabskou republikou a Českou republikou při využití smluvních bází mezi oběma zeměmi jakožto hlavního zdroje. Značný důraz je kladen na možné perspektivy budoucího vývoje těchto obchodních vztahů vzhledem k aktuální politické situaci na Blízkém východě, konkrétně v Sýrii, kde již od roku 2011 probíhá násilné povstání, jehož projevy mají vliv nejen na samotnou Sýrii, ale i celý region. Práce mimo jiné analyzuje obě ekonomiky za účelem zvýraznění obchodních příležitostí pro českou i syrskou stranu, ať už na úrovni veřejné či soukromé.