Právna úprava katastru nehnuteľností v Českej republike a Ruskej federácii - Rarogová, Kamila (2012)
Cieľom práce je popísať právnu úpravu katastra nehnuteľností vo vybraných oblastiach a zhrnúť rozdiely medzi právnou úpravou katastra nehnuteľností v Českej republike a Ruskej federácii. Táto téma bola vybraná s cieľom poukázať na rozdielnosť právnych inštitútov katastra nehnuteľností v oboch krajinách. Spoločným rysom právnej úpravy v oboch krajinách je, že ich kompetencie sú vykonávané profesionálnym spôsobom v súlade s platnými normami a právnymi predpismi danej krajiny. Práca je rozdelená do šiestich kapitol. Prvá kapitola sa zaoberá charakteristikou katastra nehnuteľností v Českej republike. Základným právnym prameňom v tejto oblasti je Zákon č 344/1992 Sb., o katastru nemovitostí. Druhá kapitola sa zaoberá charakteristikou katastra nehnuteľností v Ruskej federácii. Tretia kapitola pojednáva o zmenách, ktorými v súčasnosti právna úprava katastra nehnuteľností v Ruskej federácii prechádza. Staré ustanovenia zákona sú nahradzované modernejšími a aplikácia zákona sa stáva celkovo jednoduchšou. Zvláštny rys ruskej právnej úpravy je inštitút katastrálneho inžiniera, ktorému je venovaná celá štvrtá kapitola. Piata kapitola opisuje špecifické rozdiely v oblasti práva nehnuteľností oboch krajín a posledná šiesta kapitola sa zaoberá budúcnosťou vývoja v tejto oblasti práva v oboch krajinách.