Japonsko a regionalismus (s důrazem na asijský region) - Knápková, Kamila (2012)
Bakalářská práce se zabývá vývojem přístupu Japonska k regionalismu a zároveň se snaží zhodnotit současný stav procesu regionální integrace. První kapitola se věnuje vývoji, kterým regionalismus v posledních desetiletích prošel a zároveň se soustředí na charakteristické prvky regionalismu v Asii. Druhá kapitola se věnuje období starého regionalismu Japonska a především pak japonským mezinárodním vztahům, na jejichž pozadí se přístup Japonska k regionalismu vyvíjel. Poslední kapitola se soustřeďuje na změnu postoje Japonska k regionalismu na prahu nového regionalismu a dále se zabývá rozvojem japonských regionálních snah v novém tisíciletí. Prostor je zde věnován jeho vztahu se stěžejním integračním uskupením Asie ASEAN stejně tak jako analýze regionálních integračních snah ve vztahu ke stěžejním obchodním partnerům Japonska Číně a Jižní Koreji.