Postavení arabských zemí ve světové ekonomice se zaměřením na ropný potenciál - Berger, Vít (2012)
V současné době dochází k růstu rozvojových ekonomik. Tento fakt přispívá ke zvyšování poptávky a spotřeby ropy. S tímto trendem souvisí budoucí postavení arabských ropných států na ropném trhu, vzhledem k tomu, že jsou držiteli největším ropných zásob na světě. Cílem předložené práce je zjistit, jak se měnila situace v arabských ropných ekonomikách především v minulém století po objevení ropných ložisek. Co tomu předcházelo z historického hlediska, jaké tam jsou trendy nyní, a jak na zkoumané státy dopadla světová krize ve 21. století.