Mezinárodní obchod kávy a čaje - Potančoková, Petra (2013)
Bakalářská práce je zaměřena na mezinárodní obchod kávy a čaje, na problematiku Fair Trade a jeho významu ve světové ekonomice. Cílem práce je zachytit toky mezinárodního obchodu, postavení producentských států na trhu kávy a čaje a jejich významnou úlohu v obchodě. V první nejdůležitější kapitole je zanalyzován obchod kávy a čaje pomocí zhodnocení vývozu, dovozu, spotřeby a světových cen zmíněných komodit. Druhá část je zaměřena na Fair Trade, jeho principy a významnost pro producentské země. Tato část je věnována také podpoře a významu Fair Trade v České republice. Třetí část práce obsahuje dotazník, který je zaměřen na postavení kávy a čaje na trhu České republiky. Finální část tvoří rozhovor s Petrou Veselou, autorkou Knihy o kávě.