Vliv obchodně-kulturních odlišností zemí na řízení firmy - Simonova, Olga (2013)
Tato práce se zabývá analýzou kulturních zvláštnosti různých zemí a regionů a popisem jejích vlivu na fungování mezinárodních firem na konkrétním příkladu korejské firmy v Indii. V první části této práce budou analyzovány základní manažerské funkce, s větším zaměřením na oblast řízení lidských zdrojů. Jsou zde popsány základní rozdíly ve fungování dílčích řídících procesů ve firmě a uvedeny zásady, jak se jim přizpůsobit. Nastíněny jsou i kulturní rozdíly z pohledu různých kulturních dimenzí. Používají se metody G. Hofstedeho, projektu GLOBE (Global Leadership and Organizational Behavior Effectiveness - účinnost vůdčího a organizačního chování), S. Halle a F. Trompenaarse. Druhá část této bakalářské práci je zaměřena na popis a porovnání spolupráce dvou mentalit na příkladu podniku z Jižní Koreji, expandujícího do Indie. Porovnání se provádí popsáním základních kulturních rysů, jak korejské, tak indické mentality, a popisem fungování dané společnosti. Přínosem práce je zkoumání důležitosti vnímání kulturních odlišnosti při expanzi firmy a spolupráce se zahraničními pracovníky.