Analýza akciových trhů v regionu střední a východní Evropy - Michalovský, Michal (2013)
Diplomová práce se zabývá srovnáním akciových burz ve střední a východní Evropě. Srovnání zahrnuje pražskou, budapešťskou, varšavskou, bukurešťskou, lublaňskou, záhřebskou, vídeňskou a istanbulskou burzu. Jednotlivé burzy jsou nejprve krátce představeny včetně uvedení nejlikvidnějších akcií. Poté jsou porovnána vybraná burzovní specifika zahrnující typy podporovaných příkazů, intervaly pohybu cen, poplatkovou politiku, obchodní hodiny, bezpečnostní mechanismy obchodování, zdanění, tržní kapitalizaci a zastoupení v globálních akciových indexech. Na závěr jsou trhy srovnány podle obchodní aktivity a analyzovány podle důležitého rysu obchodování -- likvidity, včetně výpočtu ukazatele likvidity pro každý srovnávaný trh.