Čínský duální měnový kurz - Kotoun, Karel (2013)
Účelem této práce je poodhalit zákonitosti spjaté s čínským monetárním systémem, jehož složitost je velkým problémem pro české podnikatele, ale zároveň i pro české turisty. Jedná se o velmi rigidní systém za silné přítomnosti čínské vlády, která používá měnový kurz jako jeden z hlavních nástrojů pro dosažení svých makroekonomických cílů, a to i přes obrovskou nákladnost. Proto se v této práci zabývám podstatou tohoto systému vycházejícího z monetárně-archetypálních zkušeností čínského lidu. První část je zaměřena na historii čínských měn a měrných systémů. Druhá část je zaměřena na důkladné porozumění čínskému měnovému systému a na projekce vývoje postavení Renminbi na světové měnové scéně. Zároveň se ve druhé části věnuji také výstupům mé dotazníkové ankety distribuované českým podnikatelům obchodujícím s čínskou stranou. Třetí část této práce je věnována tvorbě alternativního měnového modelu na bázi kombinace systému RMB a systému SDR s potenciální možností aplikace na Evropskou unii. K výběru tohoto tématu mě motivovala nesmírně zajímavá monetární historie Číny a čínských měnových systémů, zároveň s mou inklinací k čínské kultuře, díky studiu mandarínštiny.