Portugalské krize - podstata a důsledky - Strašková, Tereza (2013)
Bakalářské práce se zabývá dopady světové ekonomické a evropské dluhové krize na portugalskou ekonomiku. Cílem práce je podat ucelenou analýzu ekonomického vývoje portugalské ekonomiky a demonstrovat dopady dvou významných krizí, které se v Portugalsku projevily, a to světové ekonomické krize a evropské dluhové krize. Práce je rozdělena na tři části, z nichž první se zabývá samotnými krizemi, světovou ekonomickou a evropskou dluhovou, jejich vznikem a příčinami. Druhá část je věnována historickému vývoji portugalské ekonomiky od počátku 20. století, zhodnocení ekonomické situace prostřednictvím ekonomické struktury a situací ekonomiky před a během vstupu do Evropského společenství. Třetí a poslední část se věnuje období po vstupu do eurozóny a poté jednotlivým rokům během krize. Pozornost je také věnována finanční pomoci a projekcím na rok 2013 a 2014.