Význam ropy v hospodárstve Venezuely - Okošová, Andrea (2013)
Bakalárska práca pojednáva o značnom vplyve ropného bohatstva na hospodárstvo Venezuely z pohľadu nedávnej minulosti, súčasnosti i v priebehu nasledujúcich rokov. Prvá kapitola sa zaoberá makroekonomickými ukazovateľmi a venezuelským režimom - socializmom 21. storočia. Druhá kapitola analyzuje zahranično-obchodnú politiku Venezuely v spojitosti s obchodovaním s ropou a využitím ropných príjmov. Následne je tretia kapitola zameraná na holandskú chorobu a perspektívy venezuelského hospodárstva i jeho rating.