Důchodový systém v ČR - Podešvová, Monika (2013)
Důchodové systémy řady zemí se v současné době potýkají s mnoha problémy a důchodový systém České republiky není výjimkou. Největší hrozbou je nepříznivý demografický vývoj obyvatelstva, díky němuž se průběžný důchodový systém nedá finančně udržet. Řešením by měla být důchodová reforma a bakalářská práce se tedy zaměřuje na současné trendy ve vývoji českého důchodového systému. Z počátku se zabývá obecnou klasifikací důchodových systémů, jejich základními typy a způsoby financování. Poté se věnuje historickému vývoji českého důchodového systému a analyzuje současnou situaci v souvislosti s důchodovou reformou. Na závěr rozebírá nutnost důchodové reformy, demografický vývoj české populace a nastiňuje možná řešení.