BS - Způsoby zajištění exportních úvěrových rizik - Auramenka, Darya (2013)
Moje práce se zabývá způsoby zajištění exportních úvěrových rizik v mezinárodním obchodě. Nejprve charakterizuji rizika, kterým čelí vývozce v rámci poskytování úvěrů klientům na polí mezinárodního obchodu. Následně seznámím čtenáře se základními instrumenty k ochraně proti těmto rizikům. V další kapitole se velice podrobně věnují dokumentárnímu akreditivu jako zajišťovacímu nástroji. Nejprve akreditiv definuji, vysvětluje jeho podstatu, popisuje různé druhy akreditivů a vztahy mezi zúčastněnými stranami. Na závěr této kapitoly uvedu doporučení pro exportéra, která zdůrazní nejdůležitější pravidla, která by měl prodávající dodržovat, aby zahraniční obchodní operace proběhla úspěšně. V poslední části se zaměřím na vývoj elektronického akreditivu a jeho nejnovější formu -- Bank Payment Obligation.