Vplyv dlhovej krízy na menovú integráciu v Európe - Pecho, Maroš; Čajka, Radek, 1983-; Hinčica, Vít; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Otázka menovej integrácie v Európe je na každodennom programe zasadnutí konaných v rámci byrokratických štruktúr Európskej únie, Eurozóny a ďalších. K tomuto stavu viedol hlavne začiatok dlhovej krízy, ktorá vypukla v roku 2009. V tejto práci je vo všeobecnosti vysvetlená menová integrácia, jej plynúce náklady a benefity a taktiež historický vývoj v rámci monetárnej únie v Európe. Dôraz je kladený na príčiny vzniku dlhovej krízy, s podrobným opisom a interpretáciou princípu globálnych nerovnováh aplikovaným na štáty v eurozóne. V časti pojednávajúcej o globálnych nerovnováhach sú uvedené aj štáty označované akronymom PIIGS a ich úloha v rámci dlhovej krízy. Najdôležitejšou časťou je časť, zachytávajúca konkrétne kroky v rámci prehlbovania menovej integrácie v Európe a to vytvorením mechanizmov stability -- EFSM, EFSF, ESM; ďalej pripravovaním vytvorenia tzv. bankovej únie; zavedenie dane z finančných transakcií atď.. Spomenuté sú aj v teoretickej rovine diskutované možné riešenia v podobe eurobondov a dezintegrácie eurozóny. Konečným príspevkom je zhrnutie vplyvu dlhovej krízy na samotnú integráciu.
Vedoucí práce: Radek Čajka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses