Frankova diktatura a její dopady na současnou španělskou ekonomiku - Konířová, Ilona (2013)
Cílem této práce je zhodnotit vojenský režim Francisca Franca y Bahamonde a následně popsat vliv této diktatury na současnou španělskou ekonomiku. Práce je rozdělena do 5 kapitol, z nichž první popisuje okolnosti, které vedly ke vzniku občanské války v roce 1936. Následné kapitoly chronologicky mapují průběh období Frankovy vlády a jeho dopady na národní hospodářství. Zvláštní důraz je kladen na rok 1959, kdy byl vytvořený Stabilizační program, jenž ukončil systém autarkie a otevřel španělskou ekonomiku světovému hospodářství. V poslední kapitole je popsán transformační proces země po smrti svého vůdce a postupná integrace do Evropského společenství. V této kapitole se zároveň zaměřuji na analýzu všech faktorů z Frankovy vlády, které mohly zapříčinit současnou ekonomickou krizi země. Podstatný prostor je zde věnován problému nezaměstnanosti, který v současné době nejvíce sužuje španělskou společnost. Závěr práce se věnuje shrnutí Frankovy vlády a možnému řešení ze současné krize.