Transformace české ekonomiky - silné a slabé stránky - Němcová, Martina (2013)
Transformace české ekonomiky po listopadu 1989 znamená přechod z centrálně plánované ekonomiky na ekonomiku tržní. Tato přestavba si vyžádala zásadní změny, jimiž jsou privatizace, cenová liberalizace a liberalizace zahraničního obchodu. Změny měly výrazný vliv na teritoriální i komoditní strukturu zahraničního obchodu a vnější ekonomickou rovnováhu České republiky. Cílem této bakalářské práce je zhodnocení transformačních kroků v české ekonomice a dopad transformace na vývoj zahraničně obchodních vztahů České republiky z pohledu ekonomů i běžných občanů.