Aktuální problémy na světovém trhu ropy - Tušková, Barbora (2013)
Tématem této bakalářské práce je analýza aktuálních problémů na světovém trhu s ropou. Bakalářská práce je rozdělena do tří kapitol. První se zabývá všeobecnými informacemi týkající se ropy (vznik, těžba, přeprava, největší ropné společnosti, OPEC). Hlavní část je věnována analýze problémů na trhu s ropou. Práce je primárně zaměřena na stoupající cenu ropy a faktory, které cenu tlačí nahoru, dále na změnu zásob ropy, války a nepokoje v těžebních oblastech a nakonec na životní prostředí. Poslední kapitola pojednává o možných ropných alternativách do budoucna.