Problematika regulace u transnacionálních korporací - Ulrychová, Petra (2013)
Bakalářská práce se zabývá problematikou regulace u transnacionálních korporací. Cílem práce je zhodnocení výzev nadnárodních společností, jejich regulace a možností interakce s národními státy. Teoretická část práce je zaměřena na obecnou charakteristiku nadnárodních společností a jednou z možností jejich regulace, a to společenskou odpovědností firem (CSR). V praktické části je na konkrétním příkladu působení ropné společnosti Royal Dutch Shell v Nigérii popisováno, jaký vliv nadnárodní subjekty na hostitelské státy mají, jestli stát v něčem posilují a přináší mu výhody, nebo jsou strůjcem destabilizace ekonomiky a dalších problémů.