Význam Fair trade a zhodnocení jeho přínosu - Polenová, Andrea; Melcher, Ota; Čajka, Radek, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Práce je zaměřená na alternativní způsob pomoci rozvojovým zemím prostřednictvím konceptu Fair trade (FT). Cílem je na základě charakteristik a současného fungování FT zhodnotit, zda má koncept přínos pro producenty a zda dosahuje vytčených cílů. První kapitola uvádí do problematiky FT, jsou zde popsány základní charakteristiky konceptu, principy a pravidla umožňující vstup do fair trade, zastřešující asociace a proces certifikace a udělování licencí. Druhá kapitola mapuje současnou situaci na importních trzích FT a zasazuje trh s FT kávou do mezinárodního kontextu. Ve třetí části jsou uvedeny problémy, otázky a důsledky, které s sebou koncept přináší. Na základě těchto informací je následně shrnutý současný stav FT, jeho pozitivní a negativní dopady, dále je zhodnocen význam, efektivita a přínos pro zapojené producenty.
Vedoucí práce: Ota Melcher
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses