Hypoteční krize ve Španělsku a její vliv na EU - Hubáček, Petr (2013)
Práce se zabývá tématem "Hypoteční krize ve Španělsku" a jejím následným vlivem na Evropskou Unii. Práce nejprve osvětluje problematiku začínající krize, dále její historické zařazení do kontextu, předchozí vývoj španělské ekonomiky a zároveň příčinné souvislosti mezi minulostí a současným stavem. Práce podává vysvětlení některých základních pojmů týkajících se realitní bubliny, hypotečního trhu, vládních zásahů do ekonomiky, státních reforem Španělska a finanční podpory Evropského stabilizačního mechanismu. Prostřednictvím analýzy statistických údajů a vyhledaných dat jsou v práci objasněny některé jevy. Výsledky jsou porovnávány se současným stavem a zaznívají zde odpovědi na otázky z úvodu práce. Hlavním cílem práce je nejen popsat, jaký vliv bude mít hypoteční krize na španělskou ekonomiku, ale také, jaký bude následný vývoj krize a jaký bude mít krize vliv na EU. Rozšíří se hypoteční krize takovým způsobem, že španělská ekonomika zkrachuje, nebo Španělsko dokáže krizi překonat?