Investiční a komerční bankovnictví ve Velké Británii - Škrabalová, Iva (2013)
Cílem bakalářské práce je charakterizovat a analyzovat současnou podobu britského bankovního sektoru a systému regulace a dohledu nad finančním trhem, identifikovat nedostatky v těchto oblastech a zhodnotit právě zavedenou reformu regulatorního a dohledového uspořádání finančních služeb ve Velké Británii a nově předkládanou reformu bankovního systému, vyvinutou v reakci na globální finanční a hospodářskou krizi. Plánované reformní kroky se zaměřují na odstranění nedostatků v současném finančním systému a ve způsobu jeho regulace a dohledu. V případě regulace a dohledu nad jednotlivými finančními firmami byl navržen nový institucionální model, který vede k vytvoření nových orgánů regulace a k rozlišení regulace na makroobezřetnostním a mikroobezřetnostním charakteru. V rámci bankovní reformy je kladen důraz vytvoření stabilnějšího a konkurenceschopnější bankovního systému a to zejména prostřednictvím izolace komerčních aktivit uvnitř nově vytvořených dceřiných společností a zvýšení množství a kvality kapitálu. V práci je také nastíněn možný dopad reformních kroků na bankovní sektor a identifikovány nedostatky v nově navržených pravidlech. V současné době nelze jednoznačně říci, zda reformy přispějí k dosažení vytyčených cílů.