Středoevropský automobilový cluster ve světovém kontextu - Provázková, Jana; Němcová, Ingeborg, 1957-; Střecha, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Tato práce se zaměřuje na pravděpodobnost zachování automobilového průmyslu ve střední Evropě. Zabývá se faktory, které ohrožují středoevropský automobilový cluster, zmiňuje jaké země představují a budou představovat největší konkurenty. Prozatím středoevropský automobilový cluster ohrožen není, ale v budoucnu budou představovat hrozbu asijské země jako Čína a Indie a země jižní a východní Evropy. Čínský a indický trh má obrovský růstový potenciál, prozatím mají velké domácí nenasycené trhy, ale po jejich nasycení budou hledat nová odbytiště a jedním z nich se nabízí i střední Evropa. Evropská unie se brání a vydává bezpečnostní a emisní normy, které prozatím Čína a Indie nesplňují. Pro středoevropský automobilový průmysl jsou velmi důležité přímé zahraniční investice - automobilové skupiny z Japonska, USA, Jižní Koreji, Německa apod. otevírají své výrobní továrny ve střední Evropě, neboť střední Evropa nabízí levnější pracovní sílu, vysokou kvalitu, vysokou produktivitu práce, výhodnou strategickou polohu a nízké výrobní náklady. Z tohoto důvodu budoucnost středoevropského automobilového clusteru zatím není ohrožena.
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses