Cestovní ruch jako nástroj rozvoje a odstraňování chudoby v zemích třetího světa - Pecháčková, Jitka (2013)
Práce se snaží vystihnout komplexnost problematiky rozvoje cestovního ruchu v zemích třetího světa. Proto zasazuje toto téma do kontextu aktuálního dění ve světě, souvisejícího s fenoménem globalizace, nerovnoměrným ekonomickým růstem a rozvojem, ale také s otázkou udržitelnosti a environmentálními tématy. Práce dále zkoumá vztah cestovního ruchu a chudoby formou zhodnocení pozitivních přínosů i negativních dopadů na chudé obyvatele rozvojové destinace. Zvláštní pozornost je věnována především novým formám udržitelného cestovního ruchu, které se orientují na potřeby místních komunit a přispívají tak k odstraňování chudoby. Vybrané případové studie ilustrují možné přínosy cestovního ruchu pro konkrétní region a jeho obyvatele.