Význam ropy v ekonomice EU - Vrabec, Jan Petr (2013)
Cílem mé práce je poukázat na obrovský vliv ropy a ropných produktů v naší ekonomice. Přestože vlastníme pouze 0,4 % celosvětových geologicky ověřených zásob, naše ekonomika je stavěná na ropě. V palivo-energetické bilanci EU se ropa podílí 38 % a je nejužívanějším primárním energetickým zdrojem. A aby naše potřeba byla uspokojována, musíme dovážet obrovské množství ropy. Naše ekonomika je závislá z 85 % na importované ropě ze zahraničí. A naše ekonomika se tak stává závislou na ostatních zemích. A mým cílem a přáním v budoucím životě je zlepšit dnešní situaci v Evropě.